Το Μνημείο της Ελευθερίας ορθώνεται δίπλα από το Γυμνάσιο Πολεμίου. Το Μνημείο είναι αφιερωμένο σ’ όλους τους ήρωες του Πολεμίου που έπεσαν μαχόμενοι για την υπέρτατη αξία, την ελευθερία. Φέρει μια ψηφιδωτή παράσταση, στην οποία εικονίζεται η «Ελευθερία» μ’ ένα λευκό περιστέρι στο χέρι. Σ’ αυτό υπάρχει και μια επιγραφή με το αρχαιοελληνικό ρητό «ΑΕΙ ΑΡΙΣΤΕΥΕΙ»

Το Πολέμι ανέδειξε τους πιο κάτω ήρωες:

Ανδρέας Μιχαήλ
Γεννήθηκε στη Λετύμπου. Παντρεύτηκε στο Πολέμι και απέκτησε ένα παιδί. Φοίτησε στο Γυμνάσιο Πολεμίου. Επέδειξε ιδιαίτερη αγωνιστικότητα κατά τον απελευθερωτικό αγώνα 1955-59. Το 1960, ανήλθε το βαθμό του δεκανέα και το 1964 έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις Κοκκίνων-Μανσούρας. Στις 9 Αυγούστου του ίδιου έτους σκοτώθηκε στο πεδίο της μάχης από πολυβόλο εχθρικού αεροπλάνου.

Γιαννάκης Α. Ιωαννίδης
Γεννήθηκε στο Πολέμι. Φοίτησε στο Γυμνάσιο Πολεμίου και συνέχισε τη μόρφωση του στην Πάφο. Σε ηλικία 19 χρονών, κατετάγη στον 85ο λόχο Πολεμίου και έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις Κοκκίνων-Μανσούρας. Τραυματίστηκε σοβαρά στις 9 Αυγούστου του 1964 και απεβίωσε ένα μόλις μήνα μετά.

Ανδρέας Λάρδος
Κατάγεται από τη Λετύμπου. Παντρεύτηκε στο Πολέμι και απέκτησε δυο παιδιά. Κατετάγη στον 85ο λόχο Πολεμίου. Σκοτώθηκε στις 9 Αυγούστου του 1964 κατά τις επιχειρήσεις Κοκκίνων-Μανσούρας.

Φρίξος Ανδρέου
Γεννήθηκε στο Ψαθί της Πάφου. Φοίτησε μονάχα τρία χρόνια στο Γυμνάσιο Πολεμίου εξαιτίας οικογενειακών υποχρεώσεων. Συμμετείχε ενεργά στον αγώνα της ΕΟΚΑ και αργότερα στα γεγονότα του 1963 υπηρέτησε ως ομαδάρχης στον 85ο λόχο Πολεμίου. Έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις Κοκκίνων-Μανσούρας. Στις 9 Αυγούστου του 1964, σε ηλικία 23 χρονών, σκοτώθηκε από πολυβόλο αεροπλάνου.

Νίκος Πολυκάρπου
Γεννήθηκε στο Πολέμι. Φοίτησε στο Α΄ και Γ΄ Γυμνάσιο Πάφου και στο Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών. Το 1963 κατετάγη εθελοντικά στον 85ο λόχο Πολεμίου. Έπεσε μαχόμενος στις 9 Αυγούστου του 1964, σε ηλικία 19 ετών, στις επιχειρήσεις Κοκκίνων-Μανσούρας.

Τηλέμαχος Χριστοδούλου
Γεννήθηκε στο χωριό και φοίτησε στο Γυμνάσιο Πολεμίου. Συμμετείχε εθελοντικά στις επιχειρήσεις Κοκκίνων-Μανσούρας στις 9 Αυγούστου του 1964. Έπεσε μαχόμενος σε ηλικία 18 χρονών, από το βομβαρδισμό στις επιχειρήσεις Κοκκίνων-Μανσούρας.

Ανδρέας Θουκυδίδη
Γεννήθηκε στο χωριό και φοίτησε στο Γυμνάσιο του. Συμμετείχε εθελοντικά στον 85ο λόχο Πολεμίου. Σκοτώθηκε στις 9 Αυγούστου του 1964 στο βομβαρδισμό κατά τις επιχειρήσεις Κοκκίνων-Μανσούρας. Ήταν μόλις 18 χρονών.

Στέφανος Σάββα Ζαλούμης
Γεννήθηκε στο Πολέμι. Φοίτησε στο Γυμνάσιο Πολεμίου και στη συνέχεια στο Γεωργικό Γυμνάσιο Μόρφου. Σκοτώθηκε, σε ηλικία 18 χρονών, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων Κοκκίνων-Μανσούρας.

Αρέστης Σεργίου
Γεννήθηκε στη Νατά της Πάφου. Αφού φοίτησε στο Γυμνάσιο της Πάφου, ακολούθως κατετάγη στο Αστυνομικό Σώμα. Το 1974, έλαβε μέρος εθελοντικά στις επιχειρήσεις της Πόλης Χρυσοχούς. Έπεσε θύμα ενέδρας, συνελήφθη και υπέστη άγριο βασανισμό μέχρι θανάτου. Ήταν 30 χρονών.

Κώστας Μ. Σαββίδης
Γεννήθηκε στο Πολέμι. Φοίτησε στην Υγειονομική Σχολή Αθηνών. Στη συνέχεια, διορίστηκε υγειονομικός επιθεωρητής στο Υγειονομικό Κέντρο Κλήρου Λευκωσίας. Έπεσε ηρωικά μαχόμενος στις 22 Ιουλίου 1974, στις συμπλοκές που έλαβαν χώρα στη Πόλη Χρυσοχούς. Ήταν 25 ετών.

Ανδρέας Ι. Θεοδοσίου
Γεννήθηκε στο Πολέμι. Φοίτησε στο Γυμνάσιο Πολεμίου. Συνέχισε τις σπουδές του στη Σιβιτανίδειο Σχολή Αθηνών και πήρε το πτυχίο του αρχιτέκτονα. Το 1974, κατετάγη έφεδρος στην Εθνική Φρουρά. Σκοτώθηκε, στις μάχες της Πόλης Χρυσοχούς στις 22 Ιουλίου 1974. Ήταν ηλικία 24 ετών.

Δημήτριος Μαυρογένης
Γεννήθηκε στο Πολέμι. Προσέφερε τις ιατρικές του υπηρεσίες κατά τη διάρκεια των γεγονότων του 1964. Στις 9 Αυγούστου του ιδίου έτους, σε ηλικία 48 ετών, σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό στη περιοχή του Παχίαμμου, ενώ προσέφερε βοήθεια σε ασθενείς.

Πηγή:
Φάρος Πνευματικός, μαθητικό περιοδικό Γυμνάσιο Πολεμίου, σχολικό έτος 1997-1998

Στο προαύλιο της κεντρικής εκκλησίας του χωριού, της Παναγίας Χρυσελεούσης, υπάρχει Μνημείο αφιερωμένο στο Δημητράκη Ιωάννου. Φιλοτεχνήθηκε μια λίθινη προτομή πάνω σε μια μαρμάρινη βάση. Ο Δημητράκης Ιωάννου γεννήθηκε στο χωριό και φοίτησε στο Γυμνάσιο του. Τα μαθητικά του χρόνια συμμετείχε ενεργά στον απελευθερωτικό αγώνα. Μετά την ανακήρυξη της κυπριακής δημοκρατίας, κατετάγη στο στρατό, όπου προήχθη στο βαθμό του υπολοχαγού. Συμμετείχε στις μάχες της Ομορφίτας, Τύμπου και Κοκκίνων. Πέθανε αιφνίδια στις 10 Ιανουαρίου του 1968, ενώ υπηρετούσε στον κυπριακό στρατό.

Πηγή:
Φάρος Πνευματικός, μαθητικό περιοδικό Γυμνάσιο Πολεμίου, σχολικό έτος 1997-1998